Når bør du si 'Jeg elsker deg'?

For tidlig, for sent, for sjeldent, for ivrig? Når bør du si det? Jeg elsker deg. Parterapeut Martin Østergaard innrømmer at det er vanskelig å komme med anbefalinger, men det korte svaret han kommer med er en oppfordring: – Så si det da for helvete!

Sarah Johnson
Author

Når må man si jeg elsker deg? Ja, det må man jo alltid, det er aldri forbudt, men der er noe med den setningen og timingen. Spesielt når forholdet er nytt, for vil han slutte å gjøre kur til meg, når jeg først har erklært min kjærlighet til ham? Skremmer jeg henne vekk, hvis jeg hvisker det allerede nå? Kanskje vil hun forstå det om jeg fikser noe hun gjerne skulle ha ordnet..?

Å si jeg elsker deg til et menneske som har satt følelser i brann, kan være alt fra vidunderlig til nervepirrende. Setningen viser vår tilknytning til hverandre og får romantikken til å blomstre. Eller gjør den det? Hvordan og når kan man føle seg sikker nok?

Parterapeut Martin Østergaard ser betenksomt ned i kaffen sin, så smiler han, som om han fant svaret i kaffekoppen.

– Helt ærlig, hva gjør det fra eller til, spør han overraskende.

– Hvis kjærligheten er gjensidig, er det fint å si – og høre – 'Jeg elsker deg' – og hvis ikke, er forholdet kanskje slutt, før du vet ordet av det. Så si det da for helvete!

“Helt fra start har menn det travelt med den store offensiven”

Og snipp snapp snute, så kunne vi ha satt punktum her. Men parterapeuten innrømmer likevel at det ikke er så enkelt. Han har mange års erfaring med å gi råd og hjelpe til med å løse opp trådene, nettopp når det har blitt rot med "Jeg elsker deg'.

– Det første jeg tenker på er at mange kvinner føler seg intimidert, hvis menn sier det for raskt. Og det gjør menn ofte. Generelt sett er det mennene som først sier 'Jeg elsker deg'. Helt fra starten har de det travelt med å være offensive. Blomster, komplimenter, ord... Samtidig undrer kvinnen seg over det, for hun synes jo ikke de kjenner hverandre enda, så hva er det han elsker? Hun vil lett oppfatte det som lite troverdig og det kan bli for overveldende for henne, forklarer Martin Østergaard.

– Omvendt kan man det etter en måned eller to, hvor begge har vært nyforelsket og intenst sammen omtrent døgnet rundt, føles som meget lang tid. Da kan det være en som savner den direkte kjærlighetserklæringen: Hvorfor har du ikke sagt det enda? Det kan også føles vondt at setningen ikke er sagt høyt, tilføyer han.

“Hun glemmer helt at hun var en kald fisk til å begynne med”

– Når kvinnen først slipper seg løs og hun føler sitt følelsesmessige engasjement, så vil hun gjerne si det. Og høre det. Men morsomt nok kan han ha begynt å ta det mer med ro. Han har løpt litt tørr, dersom hun har vært tilbakeholdende, men nå som hun har åpnet opp og har blitt mer tillitsfull, så er hun avhengig av at han skriver morgen, ettermiddag og kveld. Hun kommer til å savne ordene hans, dersom intensiteten er mindre, siden hun var en litt kald fisk til å begynne med.

Martin Østergaard kaller det for innkjørings-forskjeller, og det fører oss videre til andre ulikheter. Vi uttrykker oss for eksempel forskjellig når vi erklærer vår kjærlighet til noen.

“Alt det jeg gjør er én stor kjærlighetserklæring”

– Å si jeg elsker deg kan føles som en usannsynlig stor eksponering, som gjør deg veldig stor sårbar. Man risikerer å bli satt sjakk matt: Å, men jeg elsker ikke deg! Det er en situasjonen som ingen lyst til å havne i. Og mange har kanskje dårlige erfaringer. Til gjengjeld gjør man alt mulig annet, så når kjæresten etterlyser de fine ordene, så står man der og føler seg en smule maktesløs: Fillern! Alt jeg gjør er én stor kjærlighetserklæring...

– Det er nok spesielt menn, som kan synes det er vanskelig med følelser, men vi er i 2020 og det finnes også mange eksempler på at det også er motsatt. Det kommer også an på hvor vi kommer fra. Kommer du fra en verbal familie, som sier alt høyt, eller har du vært vant til at følelser ikke er noe man snakker høyt om, uten å være i tvil om at man var høyt elsket av den grunn?

“Ordene fungerer ikke med utpressing”

Martin Østergaard, som har skrevet flere bøker om menn, kvinner og samliv, funderer ytterligere over emnet og ender med på gjenta sin konklusjon: – Si det da! Men det finnes selvsagt unntak.

– Jeg synes ikke at vi skal si 'Jeg elsker deg" kun for å etterprøve forholdet. Ordene kan ikke brukes som en test og de duger ikke som utpressing. Noen kan være fristet til å senke skuldrene som en form for avmakt. De legger mer inn i ligningen for å få den til å gå opp. Men i det tilfellet er jo kampen tapt. Det går jo ikke opp!

– Kjærlighet handler om å gi det kjæresten vil ha, og ikke det du selv vil ha. Dersom lampeskjermen hennes går i stykker og du søker etter en ny, kan det være mye verdt: "Jøss, har du vært helt jeg i Bodø for å kjøpe den?” Hun er rørt over at du har lyttet og oppfylt hennes ønske eller behov og opplever det som en klar kjærlighetserklæring. Og herfra er det kanskje ikke så langt til, at hun føler for å si noe helt spesielt.

Jeg elsker deg.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Are you ready for love?

Thousands of singles are waiting inside.

Hi! I'm Sarah from JustKiss - let me help you find your perfect match ❤️

Are you a man or a woman?